❮❮
The texts below are the ever-changing content of the blog, not translated.
Csodálatos istenfélő család a gyökér,
fojtogató szeretet-ölelés és
meghaladhatatlan önfeláldozás.
A gyerekkori magány árnyai és a
magányos gyerek túlfűtött képzelete.
A másoktól különbözés félelme és büszkesége.
Az egyházi iskola tudatmódosító hatása.
Világmegváltás vs. hétköznapi realitások.
Tragédia szülte csalódás, széthulló otthon.
A karrier szinuszgörbéje.
A hajó révbe ér, de a dokkot
nem adják ingyen.
Mindenért fizetni kell,
a szabadságnak ára van.
Arany hatvan volt, amikor az Őszikékbe kezdett.

A wonderful, godfearing family is the root,
suffocating embrace of love and
unsurpassed self-sacrifice.
The shadows of childhood-loneliness and
the over-excited imagination of the lonely child.
The fear and pride of being different.
The mind-altering impact of the parochial school.
Redemption of the world vs. the reality of everyday life.
Tragedy-born disappointment,
a home falling apart.
The sinusoid of the career.
The ship is docked,
but the haven is not for free.
One has to pay for everything,
freedom has its price.
Arany was sixty when he started to write his “Őszikék” poems.

Nem lehet alapos a jövő tervezése, ha nem előzi meg számvetés.

Lássuk tehát a jövőn belüli közelmúltat.
Lassan magunk mögött hagyjuk a 2021-es esztendőt. Kaptunk benne hideget és meleget egyaránt, de eldöntöttem, hogy csak a szépre emlékezem.
Nem beszélünk ezért a szépirodalom jelenlegi állapotáról és az irodalmi közélet helyzetéről, hanem szólunk inkább a megtett útról és elért eredményekről.
Arról, hogy még Húsvét előtt megjelenhetett a Néhány lány című három kisregényt tartalmazó újabb kötetem, Urbán Tibor képzőművész barátom varázslatos képi világával kiegészítve.
Premierjére ismét a II. Rákóczi Ferenc (mindig örömmel vegyes borzongást érzek, ha ezt a nevet le kell írnom) Megyei és Városi Könyvtár nagyelőadójában került sor, a járványügyi előírások betartása melletti telt házzal.
Nyárra aztán egy kis felszabadulás is eljöhetett végre! A szikszói Irodalmi teraszon megtartott zenés estünkön ezúttal Gáspár Tibor színművész barátunkat a Dunakanyar legjobb zenészeiből erre az alkalomra verbuválódott komplett rockegyüttes kísérte, az elnyűhetetlen Waszlavik Gazember László vezetésével.
Egy év kihagyás után ezen az őszön végre megtarthatóvá vált az Ünnepi Könyvhét, amelyen külön stand felállításával képviseltethettem magam és a könyveket kiadó Kilátó Kulturális Egyesületet.
Az Ünnepi Könyvhét keretén belül került sor neves kiadók részvételével a Kötve-fűzve – Az Év könyve B-A-Z. megyében versenyre, amelyen a II. helyezést sikerült elérnünk a Semmi beszéd című kötetemmel. Hogy a jövőről is eláruljak valamit, 2022-ben a Néhány lányt is nevezni fogjuk a versenyre.

A megélénkülő érdeklődés eredményeként lakóhelyem, Szikszó városa eddigi irodalmi tevékenységem elismeréseként az idén először kiosztott Nívódíjat adományozta a részemre a város ünnepén.

Valami elindulni látszik a könyvek terjesztése terén is. A korábbi nehézségek után a nyíregyházi Líra könyváruház kezdte meg könyveim forgalmazását az idei tél elején, de más könyvesboltokkal is beindultak a tárgyalások.

Úgy látszik, a 2021-es év a pályázatok terén is áttörést hozott magával: a Nemzeti Kulturális Alap következő kötetem anyagának elkészítését alkotói támogatásban részesítette.

Közben elkészült újabb tucatnyi írásom, novellák, irodalmi esszék és glosszák formájában, egy terjedelmesebb írásmű a szívemhez közelálló témáról, Fröccs magánenciklopédia címmel, de végére értem első drámámnak is, amely A 6.40-es gyors címet viseli.
És persze folyamatosan dolgozom két megkezdett nagyregényemen, nem feledkezve meg egyéb munkák miatt kényszerűségből félbehagyott terveimről sem. De mindenről majd időben…
És akkor végre jöjjön valóban a jövő, legalábbis, amennyi most látszik belőle!

A tervezésnél úgy teszünk, mintha a magunk mögött hagyott esztendővel a járványhelyzeten is sikerrel jutottunk volna túl, de mint tudjuk, ember tervez, Isten végez, ebbe nem túl nagy a beleszólásunk.

Az új év első hónapjaiban a könyvek terjesztésére kell a hangsúlyt helyeznünk, hiszen az ebből befolyó összegek alapozzák meg a következő kötetek megjelenését. Természetesen megkülönböztetett fontosságú kérdés megfelelő kiadó felkutatása, azonban egy bizonyos fokú anyagi bázis kevésbé jelent kiszolgáltatottságot e téren.

Több kényszerből lemondott könyvbemutató megtartásával is adósok vagyunk, az év első felében legalább az edelényire és a szentendreire mindenképpen szeretnénk sort keríteni, de keressük az alkalmat, hogy szülőfalumban is bemutathassam műveimet.

A 6.40-es gyors sorsa is várhatóan eldől, vagy legalábbis alakul valamerre az első félévben.

Bár az NKA-által alkotói díjban részesített új kötetem, a Bajod ne essék elkészítésére bőséges idő áll a rendelkezésemre, de szeretném, ha az év közepéig már a kiadási munkálatok is megkezdődhetnének.

Továbbra is törekszem előadásaink audiovizuális eszköztárának folyamatos fejlesztésére, és az eddigi történetmesélés helyett egy meditatívabb, elgondolkodtatóbb műsor elkészítését is tervezem kevésbé ismert írásaimnak felhasználásával.

Egyelőre nem merek gondolatban ennél előrébb rohanni.

Honlapom több hazai és nemzetközi megmérettetésen szerepelt készítőjével, Bakoss Géza barátommal folyamatosan fejlesztjük annak tartalmát, ezért itt minden további tervezett változtatásról első kézből értesülhet a Kedves Látogató!
Mind a régi, mind az új tartalmak miatt érdemes időről időre ellátogatni hozzánk, a Szóváltás menüponton keresztül pedig közvetlenül is megbeszélhetjük életünk nagy dolgait!

The translation will be ready soon, please be patient!